Je bent toe aan een nieuwe inrichting van je huiskamer: nieuwe meubels, een nieuwe vloer en misschien nog meer. Maar wat moet je met dat ene stoeltje, waar je zo aan gehecht bent? En dat leuke kastje van oma, dat je niet alleen mooi vindt, maar dat ook emotionele waarde heeft? Het combineren van meubels kan heel goed. De tijd dat je hele woonkamer in één stijl ingericht moest worden is voorbij. Veel mensen hebben de charme van het combineren van verschillende stijlen ontdekt.  Een antiek kastje in een strakke inrichting kan heel mooi zijn en een verrassend accent geven. Het gaat er tenslotte om, dat jij je inrichting mooi vindt en jij je er thuis in voelt.

Bewust combineren van stijlen

In bovenstaand voorbeeld komt de combinatie min of meer toevallig tot stand. Maar het kan ook heel mooi zijn om bewust verschillende stijlen te combineren. De belangrijkste stijlen zijn in het kort:

  • Klassiek: rustige, warme, vaak ook donkere kleuren, ronde vormen in de meubelen met een luxueuze en comfortabele uitstraling, glas en (donker) hout.
  • Landelijk: hout, in lichtere tinten, natuurlijke materialen, met een doorleefde uitstraling, zoals bijvoorbeeld steigerhout of vintage. Houten vloeren en rustieke meubelen.
  • Modern: strakke, rechte vormen, met materialen als metaal, glas en kunststof, maar ook hout. Rustige uitstraling met hier en daar accent.
  • Romantisch: Kleurig, met bloemenmotieven, antieke meubels en veel accessoires als kussentjes, plaids en tapijten en veel spiegels.

Ook hier geldt weer: alles kan, zolang jij het mooi vindt. Hou je van een landelijke woonstijl, probeer dan eens een accent te geven door bijvoorbeeld een industriële lamp boven de eetkamertafel te hangen, je zult verrast zijn door het effect!  Ook de combinatie van een moderne, industriële keuken met een verder landelijk interieur kan heel mooi zijn. kijk voor ideeën eens bij [link eigen website]
Antiek kan met elke stijl gecombineerd worden, zelfs in een modern ingerichte woonkamer. Het is mooi het antieke meubel een extra accent te geven door bijvoorbeeld licht of een achtergrondkleur, zodat het echt een statement in je woning wordt.

Vuistregels

Er zijn wel een paar vuistregels die je kunnen helpen bij het combineren van meubels in verschillende stijlen.

  • Wil je veel verschillende houtsoorten combineren, let dan op de nerven in het hout. Te veel uiteenlopende nerven kan een onrustig beeld opleveren.
  • Let op de kleuren. Juist als je stijlen wilt combineren is het belangrijk dat de kleuren in je interieur goed op elkaar afgestemd zijn.
  • Maak het niet te gek. Ga niet teveel verschillende dingen combineren anders verliest je inrichting karakter en wordt het gewoon een rommeltje.

Meer weten? Kijk bijvoorbeeld hier.  Maar de belangrijkste regel blijft: ga op je eigen smaak af. Jij en niemand anders moet tenslotte in jouw huis wonen!